Četvrtak, 08 Veljača 2018 18:34

AZRA pripremila projekte energetske obnove u vrijednosti 181 milijun kuna!

Krajem prošle godine, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja otvorilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga za 'Energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora'.

U okviru Poziva Ministarstvo je osiguralo 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, ali je i najavljeno kako u slučaju iskorištenja sredstava postoji mogućnost povećanja navedene alokacije.

Varaždinska je županija prepoznala mogućnost ali i važnost apliciranja na spomenuti Poziv te je Agencija za razvoj Varaždinske županije – AZRA krenula u suradnji s projektantima u pripremu preko 20 projekata ukupne vrijednosti gotovo 182 milijuna kuna.

-Radi se o obnovi javnih zgrada, u najvećoj mjeri školskih objekata na kojima će se građevinskim zahvatima smanjiti potrošnja energenata za najmanje 50 posto. Osim uštede energije, ovim će se zahvatima poboljšati infrastrukturno stanje zgrada i obnoviti dotrajala stolarija te će se učenicima i djelatnicima institucija znatno poboljšati životni i radni uvjeti, riječi su direktora Agencije za razvoj Varaždinske županije Krunoslava Lukačića.

Lukačić ističe da su za potrebe pripreme projekata svi djelatnici AZRA-e bili u punom pogonu. -Naši su zaposlenici pripremali projekte za škole iz Nedeljanca, Varaždinskih Toplica, Lovrečana, Novog Marofa, Cvetlina, Donje Voće, Martijanca, Radovana ali i za Srednju školu Ivanec te Drugu gimnaziju Varaždin. Osim škola, AZRA je pripremala projekte energetske obnove i drugih javnih zgrada, poput Vodotornja, Odjela psihijatrije i zgrade poliklinike Opće bolnice Varaždin, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, te Vatrogasnog doma DVD-a Bednja, Društvenog doma u Novoj Vesi Petrijanečkoj, Gradske uprave Grada Sveti Ivan Zelina, Pučkog otvorenog učilišta Sveti Ivan Zelina i zgrade Mikrobiologije u Varaždinu. Svi navedeni projekti vrijednosti su 181.655.208,83 kune, naglašava Lukačić te pojašnjava kako su preko 98 milijuna bespovratna sredstva dok će preostalih 83 milijuna osigurati prijavitelji iz svojih proračuna.

Posljednja izmjena: Petak, 09 Veljača 2018 19:37

×

TOP

Datum i vremenska prognoza

Datum i vremenska prognoza