Četvrtak, 14 Lipanj 2018 22:01

U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljen projekt ZAKOS

Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu – ZAKOS“ danas, 14. lipnja potpisali su Varaždinska, Međimurska i Koprivničko-križevačka županija te Tekstilno-tehnološki fakultet, Sindikat tekstila, obuće, kože i gume, Hrvatska udruga poslodavaca, Sveučilište Sjever i Agencija za razvoj Varaždinske županije.

Prije samog potpisivanja Sporazuma predstavljen je projekt za koji je Varaždinska županija kao prijavitelj i nositelj projekta dobila gotovo 680.000,00 kuna bespovratnih sredstava. Ciljevi projekta su povećanje učinkovitosti, održivost rezultata i kontinuitet socijalnog dijaloga. Također, važno je unaprijediti kvalitetu socijalnog dijaloga kroz razvoj i jačanje administrativnih i stručnih kapaciteta socijalnih partnera na međunarodnoj, nacionalnoj, regionalnoj, lokalnoj i sektorskoj razini.

- Socijalni dijalog je bitan radi postizanja konsenzusa svih strana i zaposlenika i poslodavaca ali i vlasti, a sam konsenzus je preduvjet da se mogu provoditi određene reforme. Cilj je da prilikom završne konferencije projekta krajem iduće godine imamo niz mjera koje bi rezultirale podizanjem razine socijalnog dijaloga između predstavnika poslodavaca, zaposlenika i vlasti kroz gospodarsko-socijalna vijeća na lokalnoj pa zatim i nacionalnoj razini – naglasio je zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin.

- Zahvalni smo Varaždinskoj županiji što nas je uključila u ovaj projekt kao partnera jer upravo socijalnim dijalogom želimo ojačati poziciju naših radnika. Upravo u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj najviše je radnika u tekstilnoj i obućarskoj industriji i to u prosjeku preko 80%. Svojim djelovanjem želimo pokazati svoje znanje i želju da poboljšamo uvjete rada naših radnika od povećanja plaća do zaštite njihovih prava i uvjeta na radu – naglasio je Nenad Leček, predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume.

- U našem djelovanju je ključno zastupati stavove poslodavaca u ovom socijalnom dijalogu koji se tiču svih socijalno-gospodarskih tema. Gospodarsko-socijalno vijeće je tijelo koje možemo jačati na lokalnoj i nacionalnoj razini i kroz koje možemo donositi prijedloge i promjene za dobrobit gospodarstva – naglasila je Sanja Ostroški predsjednica Regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca.

U okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Jačanje socijalnog dijaloga – faza III“ Ministarstvo rada i mirovinskog sustava donijelo je Odluku o financiranju projekta „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu – ZAKOS“ u iznosu od 679.793,81 kuna. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je između Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Varaždinske županije kao nositelja projekta.

U Županijskoj palači prisutni su bili zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, u ime Koprivničko-križevačke županije pročelnik Marijan Štimac, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta prof.dr.Sanja Bischop, rektor Sveučilišta Sjever prof.dr.Marin Milković, prorektorica Sveučilišta Sjever prof.dr.Anica Hunjet , direktor AZRA-e Borko Mikić.

Image Gallery

{gallery}204{/gallery}

×

TOP

Datum i vremenska prognoza

Datum i vremenska prognoza