Srijeda, 06 Lipanj 2018 22:10

U Varaždinu održan seminar o mogućnostima financiranja hrvatskih županija iz EU fondova

Skupština europskih regija, najveća međuregionalna organizacija u Europi, i Varaždinska županija organizirale su jučerašnji Seminar o mogućnostima financiranja hrvatskih županija iz EU fondova. Na seminaru kojem je nazočilo 50-ak sudionika iz 13 hrvatskih županija, najavljeni su natječaji i projekti koji će se financirati iz EU fondova u novom financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine. Predstavljene su i mogućnosti suradnje hrvatskih županija s drugim EU regijama putem najveće međuregionalne organizacije u Europi.

Domaćin seminara bio je zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin. -Gledamo li posljednjih godinu dana, s ponosom možemo reći da je Varaždinska županija daleko najbolja po povlačenju sredstava iz EU fondova. Podsjećam, riječ je o 244 milijuna kuna, pokazuje otvoreni proračun Hrvatske zajednice županija, a prva sljedeća županija je dvostruko slabija. Iako smo najbolji, potencijala ima. Ima različitih fondova stoga treba kontinuirano pratiti koji fondovi se otvaraju, treba imati i kompetentne ljude koji znaju prepoznati fond i prilagoditi projekt na način da zadovolji stroge europske kriterije. Najveći naglasak smo mi trenutno stavili na područje zdravstva. Naime, više od 360 milijuna kuna je u aktivnim projektima, a među najbitnijima bih spomenuo one fondove koji nam daju sredstva za stručno usavršavanje, posebice u zdravstvu. Već smo dobili 14 milijuna kuna za stručno usavršavanje liječnička opće medicine, a prošlog smo tjedna dobili još 1,2 milijuna kuna za stručno usavršavanje liječnika hitne medicine. U tom smjeru treba nastaviti, to su bespovratna sredstva i Županija ih sigurno u tako kratkom vremenu ne bi mogla sama osigurati, istaknuo je zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin.

Moderator seminara bio je glavni tajnik Skupštine europskih regija (AER) Mathieu Mori. - Europski su fondovi iznimno važni za europske zemlje koje uvelike ovise o tom novcu zahvaljujući kojem mogu realizirati brojne važne projekte. No, trebate partnere i morate razumjeti vrlo komplicirana pravila. Cilj nam je objasniti ta pravila, omogućiti razmjenu iskustava i pomoći da pronađete dobre partnere u realizaciji projekata - rekao je Mori koji je pohvalio Varaždinsku županiju koja je, prema njegovim riječima, dosad zaista mnogo učinila u privlačenju sredstava iz EU fondova, a rad župana Radimira Čačića koji je nedavno izabran za predsjednika Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade te za člana Izvršnog odbora Skupštine europskih regija, ocijenio je iznimnim i vrlo vrijednim.

O mogućnostima financiranja hrvatskih županija iz EU fondova govorila je predstavnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Marija Rajaković, načelnica Sektora za strateško upravljanje i koordinaciju investicija iz EU instrumenata, a na seminaru su sudjelovali i Elin Berglie iz Službe za odnose s javnošću te Luca Magri iz Projektnog odjela Skupštine europskih regija koji su predstavili ulogu te organizacije u prijavi i provedbi EU projekata.
Osim provedbe projekta Eurodyssey na svojem području, Varaždinska županija je predstavila primjere dobre prakse EU projekta sa svojeg područja, Integrirani prijevoz putnika, projekt izgradnje i opremanja izložbeno-prodajnog objekta "Licitarska hiža" i Regionalnog centra kompetentnosti u području poljoprivrede – Arboretum Opeka.

Image Gallery

{gallery}205{/gallery}

×

TOP

Datum i vremenska prognoza

Datum i vremenska prognoza