Ponedjeljak, 07 Rujan 2015 15:28

Predstavljena dva nova projekta za osnovne škole Varaždinske županije

U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljena su dva nova važna projekta poboljšanja kvalitete obrazovanja, „Asistenti u nastavi“, te unapređenje kvalitete života učenicima socijalno ugroženih obitelji osiguravanjem besplatnih obroka u nastavi.

Prvi odobreni projekt „Asistenti u nastavi“ realizirala je Agencija za razvoj Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom i Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu i sport. Radi se o projektu vrijednosti preko 2,5 milijuna kuna kojim će se osigurati 60 pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama čime će se učenicima kojima je pomoć najpotrebnija olakšati praćenje nastave te razvijanje njihovih vještina. Provedba spomenutog projekta započet će u listopadu ove godine, a do tada je Varaždinska županija osigurala novčana sredstva za asistente u nastavi za 18 učenika kojima je pomoć najpotrebnija.
 
Drugi projekt besplatne prehrane u školama ostvaren je u suradnji s Društvom Crvenog križa Varaždinske županije u vrijednosti preko 600.000 kuna, a osigurat će se besplatan obrok učenicima u 28 osnovnih škola s područja Županije. Radi se o učenicima iz socijalno ugroženih obitelji. Tom je prilikom Ministarstvo socijalne politike i mladih potpisalo ugovor sa zajednicom udruga Društva Crvenog križa Varaždinske županije kojima će se osigurati besplatna užina u svrhu borbe protiv siromaštva i smanjenja socijalne isključenosti.

Ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nada Liber zahvalila je na pomoći u projektu AZRA-i i Varaždinskoj županiji bez kojih bi projekt bilo nemoguće realizirati.

–Škole su bile te koje su iskazale potrebu za pomoći, a tada su Centri za socijalnu skrb prikupili potrebne podatke i provjeru na terenu, a AZRA nam je pomogla u svemu, tako da na području naše Županije sada 560 učenika ima potpuno besplatni obrok - istaknula je ravnateljica Nada Liber.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar istaknuo je kako Županija nastavlja sa provođenjem svojih starih projekata u obrazovanju, ali i nastoji još više povećati broj novih projekata kojima će se još dodatno podići kvaliteta i razina obrazovanja u Varaždinskoj županiji.

– Da je našoj županiji obrazovanje jedna od prioritetnih zadaća dokazuju i mnogi projekti koji su trenutno u tijeku. Naši učenici i ove godine imati će sufinancirani prijevoz, a čak je više od 80 posto učenika uspješno završilo projekt besplatne razmjene udžbenika, te se nadam da će taj projekt sljedeće godine doseći još viši postotak, što nam je i cilj. Osigurati svima jednako pravo na obrazovanje naša je glavna zadaća – naglasio je župan Štromar.

Direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije Krunoslav Lukačić tom je prilikom istaknuo kako dobivanje sredstava za ove izuzetno vrijedne projekte potvrđuje stručnost čitavog tima AZRA-e, koja u pripremi ima još mnogo kvalitetnih projekata.

Predstavljanju projekata nazočili su i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport mr.sc. Miroslav Huđek.

×

TOP

Datum i vremenska prognoza

Datum i vremenska prognoza