Četvrtak, 03 Rujan 2015 14:26

Održana konferencija projekta "Inovativni kurikulum 'Cvjećara'"

U Županijskoj palači u Varaždinu održano je predstavljanje projekta „Inovativni kurikulum Cvjećara“ u skladu s europskim standardima kvalitete FLORA+ koji provode Srednja škola „Arboretum Opeka“ iz Marčana u suradnji sa Srednjom školom Bedekovčina i Srednjom školom Petrinja.

Radi se o projektu vrijednosti od 1.649.762,12 kuna koji je odobren u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013., Prioritet 3. Unapređenje ljudskog kapitala u obrazovanju, istraživanju i razvoju.

Projekt je predstavio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić koji je tom prilikom čestitao prisutnima na dobivanju ovog projekta na kojem je bilo puno konkurencije. Interes za upise u obrazovne programe cvjećara, ali i poljoprivrednih smjerova općenito sve je manji, stoga je važno intenzivno raditi na moderniziranju spomenutih obrazovnih programa kako bi interes učenika bio znatno veći.

– Sadašnji kurikulum ne daje dovoljno stručnih znanja za zanimanje cvjećar, pa je bilo potrebno uvesti novi, onaj u skladu s Europskom Unijom koji će povećati konkurenciju i interes za struku naših mladih cvjećara - istaknuo je zamjenik Kišić.   

Na predstavljanju projekta također je naglašeno kako Varaždinska županija ima velik potencijal za razvoj cvjećarstva, no nažalost interes je premali pa svakako treba raditi na promociji cvjećarstva kao jednoj od najprofitabilnijih grana u poljoprivredi.  

Pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije mr.sc. Miroslav Huđek osvrnuo se općenito na projekte koje je Županija uspješno do sada provela. Radi se o ukupno 87 realiziranih projekata vrijednosti preko 50 milijuna kuna, a u tijeku je pet novih projekata.

Ravnateljica Srednje škole ''Arboretum Opeka'' iz Marčana Rajka Tršinski ukratko je predstavila školu koja uspješno djeluje još od 1958. godine. Također, naglasila je kako se radi o školi koja je suvremeno opremljena za izvođenje praktične nastave, a između ostalog 2002. godine dobila je i priznanje za najljepši školski okoliš u Hrvatskoj. Projektne aktivnosti predstavila je Livija Faić iz AZRA-e.

Inače, konkretni ciljevi projekta uvođenja inovativnog kurikuluma Cvjećara jesu potaknuti uvođenje inovativnijih sadržaja i metoda rada temeljenih na ishodima učenja u praktičnoj nastavi i stručnoj praksi u zanimanju cvjećar u skladu s europskim mehanizmima osiguranja kvalitete, a drugi cilj je unaprijediti kompetencije nastavnika zanimanja cvjećar uvođenjem inovativnih načina usavršavanja te pristupa modernim i inovativnim tehnologijama u nastavnom procesu čijim će se usvajanjem povećati konkurentnost učenika na tržištu rada.  

Projekt je u 100%-tnom iznosu financirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se od 20. svibnja 2015. do 19. svibnja 2016. godine.

Predstavljanju projekta nazočili su i predstavnici škola partnera projekta i Agencije za razvoj Varaždinske županije.

Posljednja izmjena: Ponedjeljak, 14 Prosinac 2015 22:17

×

TOP

Datum i vremenska prognoza

Datum i vremenska prognoza